Fortsätt till huvudinnehåll

Upphovsrätt och rätten till ett privatliv

Är det synd om mediabranschen?

Idag har både konsumtionsmönster och medialandskapet förändrats, något som musik-/filmbranschen inte hängt med i överhuvudtaget. Delvis kanske beroende på de enorma vinster som hela tiden tydligen motarbetat utveckling, man ändrar inte på ett dittills vinnande lag s a s...

Vägskäl

Idag står vi inför ett oerhört viktigt vägskäl, antingen tillåter vi att alla skall kunna ha en privat sfär, eller en upphovsrättslobby som avlyssnar och ges större befogenheter än polisen har idag. Så enkelt är det, och jag står personligen - oavsett industrihänsyn - oavkortat på intigritetssidan. Det finns inte ett endaste fall av upphovsrättsbrott som ens kommer i närheten av brott mot människors integritet och rätten till ett privatliv. Sedan kan upphovsrättsbeivrarna slänga hur mycket snömos som helst kring sig, det ändrar inte på det faktum att både musik- och filmbranschen idag fortfarande växer och ger rekordvinster. Som sagt - läs första meingen i detta stycke igen, så enkelt är det faktiskt!

Skivbutiker för döden

Att skivbutiker som levt på att sälja plastbitar med musik på, någonting som konsumenterna idag faktiskt inte vill ha, går under i en strid ström förändrar ingenting om man blott förstår att det inte handlar om att konsumenterna slutat handla och istället spenderar (mer) pengar på andra media. Faktumet är att konsumenten väljer att lägga mer pengar på andra kulturyttringar.

Förändringar

Ett lysande undantag finns dock - och det är små, smala skivbolag. De erbjuder det extra som de stora skivbolagen med Britney Spears 23:e studioalbum (2 hits och 8 utfyllnadslåtar) någonsin kan göra. Om något så handlar det om att piratandet har mycket mer att göra med vår kulturs övergång till som slit-och-släng, mycket mer än snåla, oärliga människor.

Ytan

Då mediautbudet har blivit så enormt brett så innebär det att det påverkar hur vi konsumerar, vi går inte djupet alls idag utan skrapar snabbt på ytan innan vi skyndar iväg till nästa snabbupplevelse. Givetvis gäller detta bara den stora massan, inte alls så mycket de med specialintressen, eller fans etc.

Slit och släng

Betala 200 spänn för något man tittar en gång på och sedan ställer upp i videohyllan för att samla damm är kanske inte den bästa basen för att folk skall betala? Branschen måste ner på slit-och-släng-nivå med priserna. Sedan är det skrattretande med nivån på online-köp (streamat) av film idag. Det är hundrafalt mycket enklare att gå till närmaste piratsite och ladda ner, ofta med mycket högre hastighet också.

Mer extern läsning

Opassande: Funderingar efter domen mot fildelaren i Linköping
Anna Troberg: Gör nytta och hjälp fildelaren i Linköping!
DI: Fildelare fick för mild dom, enligt domstolen själv
AB: Fälld för fildelning
Rickard Falkvinge: Första fängelsedomen för fildelning
Metro: Kommentarer om domen
IDG: Ordkrig efter Linköpingsdomen
DN: Fildelare dömd i Linköping
IDG: Därför fälldes 31-åringen
SvD: 31-åring dömd till villkorligt för fildelning

Mer intern läsning(här)

'Bakläxa för upphovsrättsbeivrare'
'Upphovsrätten'
'Film om copyright'
'För övrigt anser jag att Skivbolagen bör läggas ner'
'Vettigt om fildelning'
'Varför ifrågasätts upphovsrätten?'
'Postknark'
'MP3-spelaren 10år!'
'Hårdare grepp kring upphovsrätten...'
'Rosetta Sten om upphovsrätten'
'Integritetskränkande politik'


//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n